Fontos változások jönnek, kötelező marad az Energetikai Tanúsítvány

Fontos változás! Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához

November 1-től megújult az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új szabályozás lép életbe. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, azonban a módosításban több olyan pont is található, amely alapjaiban változtatta meg az energetikai tanúsítvány kinézetét, és számítási módszerét. A november 1. előtt kiállított tanúsítványok 2023. december végéig érvényesek, és 2024. január 1-től mindenképpen újat kell csináltatni. Kíváncsi a részletekre? Olvasson tovább!

Másként kötelező az energetikai tanúsítvány

A kormány módosította az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendeletet. Az új szabályok szerint az ingatlan eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia az energetikai tanúsítványt a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia azt. Mindezt azonban nem kell kötelezően szerződésbe foglalni, ahogyan a tanúsítvány számát sem kell feltűntetni. Új építésű ingatlanoknál az energetikai tanúsítványt az építtetőnek kell elkészíttetni a használatbavételi kérelem benyújtása előtt.

A 2023 novemberi módosításokat követően is el kell készíttetni az energetikai tanúsítványt eladás vagy bérbeadás esetében!

Már az ingatlan hirdetésben is kötelező feltüntetni a besorolást

Korábban csak akkor volt kötelező az ingatlanhirdetésben feltüntetni a besorolást, ha az energiatanúsítvány rendelkezésre áll. 2023. november 1-től azonban már a hirdetés feladásához is szükséges elkészíttetni a tanúsítványt. Ezáltal ritkábban fordulhat elő, hogy az az utolsó pillanatban, az adásvételi vagy bérleti szerződés aláírásakor sürgősen kell a tanúsítvány. Ezen kívül a vevő vagy bérlő már a hirdetés alapján is informálódhat az ingatlan energetikai besorolásáról.

Új energetikai besorolási rendszer lépett érvénybe

A kormányrendelet indoklása szerint a módosítás célja egy olyan új energetikai tanúsítványi minta és arculat meghatározása, amely a korábbihoz képest átláthatóbb, felhasználóbarát, nem csak az épület egészét értékeli betűjelzéssel, hanem az egyes épülettechnikai rendszereknek (mint a fűtés, légkondicionálás, szellőzés, világítás, használati melegvíz) és az épületszerkezeti elemeknek az energiahatékonyságát is külön értékeli, valamint részletes, időszakokra bontott felújítási és korszerűsítési javaslatot is rögzít a tulajdonos számára. 

A rendelet 12 energiahatékonysági kategóriát állapít meg, ezeket betűvel jelölik, az A+++-tól az I besorolásig. Minél jobb az ingatlan energetikai besorolása, annál kisebb energia szükséges a fenntartásához, így olcsóbb lehet a fenntartása.

Az új épületek "közel nulla" energiaigény követelményei szigorodnak

Az építési miniszter rendeletéből kiderült, hogy szigorítják az új épületek építésére vonatkozó „közel nulla” energiaigényre vonatkozó követelményeket. Az újonnan épülő lakó- és szállásjellegű épületek energiahatékonyságát jelző „összesített energetikai jellemző” követelményértéke (világítási energiaigény nélkül) az eddigi 100 helyett 76 kWh/négyzetméter/év lesz, továbbá az épületek fajlagos szén-dioxid-kibocsátása legfeljebb 20 kilogramm/négyzetméter/év lehet. 

A módosítás szigorítást jelent, de az Európai Unió irányelve 2030-ra nulla, azaz kibocsátásmentes új épületek építését célozza meg. Hazánkban a „közel nullás” követelményszint hatályba lépését (100 kWh/nm/év energiaigénnyel) többször halasztotta a kormány, a legutóbb 2024. június 30-ára. Ez azt jelenti, hogy a határidő után már csak a „közel nulla” energiaigényű új építésű ingatlanok kapnak használatbavételi engedélyt.

Érdekes változások az érvényességben

Az új tanúsítvány a korábbi 10 helyett 5 évig érvényes. A követelményérték változása miatt új energetikai besorolást kell kérni azoknak, akik novembertől eladják vagy bérbe adják az ingatlanukat, annak ellenére, hogy még hatályos lenne a régi energiatanúsítványuk. Ebben azonban kapnak két hónapos kedvezményt, ugyanis a rendelet kimondja, hogy amennyiben a tanúsítvány hatálya alatt a meghatározott követelményérték vagy kategóriába sorolási módszertan módosul, akkor a változás előtt kiállított tanúsítvány a változást követő 60. napig még felhasználható ellenérték fejében történő tulajdon-átruházás vagy bérbeadás esetén.

Az új tanúsítvány a korábbi 10 helyett 5 évig érvényes!

Változik az energetikai tanúsítvány formátuma

Az energetikai tanúsítványoknak nem csupán a kinézete, hanem a tartalma is jelentősen megváltozott. A főoldalon kívül néhány további oldal is részét képezi, melyekben a főbb eredmények és részeredmények, a fontosabb szerkezetek illetve gépészeti elemek is megjelennek. Az alátámasztó számítás, ahogy jelenleg is, ennek mellékletét képezi. 

Az új rendeletben előírt formátumot, mely a Magyar Közlöny 2023/78 számában jelent meg, letöltheti az alábbi linkre kattintva.

Összefoglalás

  • 2023. novemberéről új szabályok léptek életbe az épületek energiahatékonyságának értékelésében, és megújult az energetikai tanúsítvány formátuma is.
  • Az ingatlan eladásakor és bérbeadásakor továbbra is szükség van a tanúsítványra, de a HET-számot már nem kell a szerződésekben feltüntetni, azonban anélkül nem lehet meghirdetni az ingatlant. 
  • Az új energia tanúsítványok érvényessége 10 helyett 5 évre csökken.
  • Az új rendeletek 2023. november 1-jén lépnek hatályba, és szigorúbb követelményeket állítanak az új épületek elé.
  • A 2024. június 30-át követően csak a közel nulla energiaszintet teljesítő épületek kapnak használatba vételi engedélyt.
Vegye kezébe energetikai tanúsítványát még ma!